Dermatol


Dermatol 50ml

Za gljivična oboljenja kože kod golubova.

 

Golubovi obično imaju problem sa gljivicama na koži, na prednjem delu, odnosno grudima. Tokom leta, mesta na grudima bez perja su jasno vidljiva dok se ptice kupaju. Grudna perja postaju krta zbog gljivica i nastavljaju da se troše tokom cele godine. Ptice tbog toga se češkaju i kidaju grudna perja, tako da se javljaju ”ćelava” mesta na grudima ptice. U jesen, posle mitarenja, perje se menja naravno, ćelava mesta nestaju, i odgajivači misle da nema problema više. Ali gljivice su naravno, i dalje tu! 

 

Prve godine to su 2 obolele ptice, sledeće 4, pa onda 8 i tako dalje… Svake godine sve više ptica ima problem sa mestima bez perja na grudima.  Nažalost, uvek pticama se daju prvo preparati protiv infekcija i pipe, ali to nije slučaj, ptice imaju gljivično oboljenje kože. Obično treba odgajivačima od 2-3 godine da shvate da nemaju problema s parazitima, već s nečim drugim. 

 

Ovaj preparat je najbolje upotrebljavati na svaka 3 dana, direktno na zaražena mesta – obično na vrhu grudiju, dobro navlažiti kožu ptice. Tretman prestati posle 4 nedelje. Zbog sigurnosnih razloga, tretman ponoviti još jednom malo kasnije. 

 

Zašto golubovi imaju gljivice na grudima. Obično tokom obroka, golubovi naslanjaju grudi na drvene hranilice/pojilice, i tako se zaraze gljivicama. Najbolja prevencija je kupovina plastičnih hranilica i pojilica. Takođe kompanija Tolisan savetuje da dodajete njihov preparat RopADeno 20ml, jednom nedeljno u kupku na 10l vode. 

 

Kako i kada upotrebljavati:

– 1 ml Dermatola na 50ml vode
– Svaka 3 dana, poprskati zahvaćena područija (uobičajeno na vrhu grudi). Posle 4 nedelje, videti rezultate lečenja. 
– Ponoviti proces posle mesec dana